Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Katedra za elektronsko poslovanje

Praktikum iz Interneta inteligentnih uređaja

iot udzbenikPraktikum Internet inteligentnih uređaja – Prvi praktikum na srpskom jeziku iz oblasti Internet of things

Božidar Radenković, Marijana Despotović-Zrakić, Zorica Bogdanović, Dušan Barać, Aleksandra Labus
Fakultet organizacionih nauka, 2017.
ISBN:tbd

Praktikum iz interneta inteligentnih uređaja (eng. Internet of Things – IoT) je praktikum za predmet Internet inteligentnih uređaja, namenjen studentima Fakulteta organizacionih nauka. Praktikum daje sveobuhvatan opis razvoja IoT sistema. Prikazani su metodologija, hardversko i softversko okruženje za razvoj IoT sistema. Praktikum obuhvata trideset rešenih i deset nerešenih primera primene interneta inteligentnih uređaja. Može se koristiti i kao dodatna literatura za druge predmete iz oblasti primene savremenih informacionih tehnologija na svim nivoima studija. Osim studenata, ovaj praktikum može biti od koristi i onima koji se bave primenom savremenih infomacionih tehnologija s teorijskog i praktičnog aspekta.

Praktikum iz interneta inteligentnih uređaja se sastoji iz tri dela. U prvom delu pod nazivom „Razvoj sistema interneta inteligentnih uređaja” dat je pregled metodologije razvoja IoT sistema, softverskog i hardverskog okruženja za razvoj IoT sistema. U drugom delu „Rešeni primeri iz interneta inteligentnih uređaja” prikazana je primena interneta inteligentnih uređaja u: pametnim kućama, pametnim učionicama, pametnim gradovima, saobraćaju, zdravstvu, sportu, trgovini, poljoprivredi. U trećem delu „Nerešeni primeri iz interneta inteligentnih uređaja” zadati su nerešeni zadaci za vežbanje razvoja različitih pametnih okruženja.

Praktikum Internet inteligentnih uređaja predstavlja osnovnu literaturu za predmet Internet inteligentnih uređaja, a može se koristiti kao dopunska literatura za predmete Internet tehnologije i  Mobilno poslovanje, i drugim predmetima sa Katedre za elektronsko poslovanje.

Udžbenik Internet inteligentnih uređaja