Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Katedra za elektronsko poslovanje

Pametne učionice

Razvoj informacionih tehnologija omogućio je promene u dizajniranju učionica, realizaciji nastavnih aktivnosti, povećanju interaktivnosti, većoj dostupnosti nastavnih sadržaja, učenja na daljinu  i celokupnom  načinu učenja. Cilj razvoja pametnih učionica jeste da studentima pruži prijatan ambijent koji će pozitivno uticati na njihovo interesovanje za učešće u nastavnom procesu.

pametna kuca
Upravljanje mrežom pametne učionice

Postoji više softverskih alata za implementaciju u pametnim učionicama, čija primena nastavu čini efikasnom. Većina alata je komercijalna, uz kompletnu podršku pri instalaciji i održavanju. Primer ovakvog rešenja za pametne učionice jeste SMART tech education solutions.

Pametne učionice se definišu kao inteligentno okruženje opremljeno hardvedskim i softverskim elementima, kao što su senzori, kamere, uređaji za prepoznavanje lica i govora, pametne table, pametni simpodijum i drugi. Ali takođe mora postojati  i mrežna infrastruktura i računarska oprema: računari, serveri, ruteri, projektori, platna, bazna stanica preko koje se uređaji povezuju na internet itd.

Airliner ploča
Airliner ploča
Pametan sto
Pametan sto

Pametne učionice mogu se podeliti na sledeće- virtuelni asistenti,automatizovano snimanje predavanja, digitalizacija pisanih materijala,sistemi za audio-video konferencije i virtuelizacija učesnika.

Najveći izazov za predavače jeste kako efikasno preneti znanje studentima i podstaći njihovo interesovanje. Sveprisutni tehnološki napredak omogućio je predavačima da koriste pomagala i uređaje da olakšaju učenje i nastavu učine interesantnijom.

 

Pametna učionica (izvor https://www.indiamart.com/proddetail/brand-promotion-11488365888.html)
Pametna učionica (izvor https://www.indiamart.com/proddetail/brand-promotion-11488365888.html)