Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Katedra za elektronsko poslovanje

Održana svečana promocija monografije

Svečana promocija monografije „Handbook of Research on High Performance and Cloud Computing in Scientific Research and Education” održana je 15. maja u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Promocija monografije u Rektoratu

Uvodnu reč na svečanoj promociji dao je Rektor Univerziteta u Beogradu prof.dr Vladimir Bumbaširević.

O doprinosu nastavnika sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu u realizaciji monografije govorio je prof.dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.

Novoustoličeni državni sekretar, direktor Instituta za fiziku i jedan od urednika, prof. dr Aleksandar Belić, predočio je o sadašnjim i budućim stremljenjima u Cloud Computing-a i superkompjutera.

Profesorka Marijana Despotović-Zrakić, šef Katedre za elektronsko poslovanje na Fakultetu organizacionih nauka i urednica monografije, predstavila je 16 poglavlja i autore monografije koji su vodeći univerzitetski profesori i istraživači, najvećim delom iz srpske akademske zajednice i dijaspore. Urednica monografija, istakla je praktične primere primene Cloud Compiting-a u naučnim istraživanjima i obrazovanju koji su opisani na 476 stranica u monografiji.

Tokom izlaganja prof.dr Marijane Despotović-Zrakić, putem video linka, skupu se zvanicama svečane promocije, obratio se aktuelni predsednik IEEE Computer Society prof. dr Dejan Milojičić, koji je napisao predgovor monografije.

U pauzama između govornika, svečanost je upotpunila svojim pojanjem bez pratnje Svetlana Stević-Vukosavljević.

O monografiji, koja je nastala u toku rada na projektu iz osnovnih istraživanja „Primena računarske tehnike u eksperimentalnoj fizici čvrstog stanja”, koji finansira Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, govorio je redovni član SANU i predsednik Naučnog odbora za matematiku, računarske nauke i mehaniku prof.dr Gradimir Milovanović. Prof.dr Milovanović istakao je značaj rada na domaćim projektima i uporedio iste sa svetskim.

O značaju učešća srpskih naučnika u ovakvim poduhvatima koji doprinose ostanku Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi govorio je i prof.dr Radivoje Mitrović, ministar, zamenik ministra i državni sekretar za nauku i tehnologiju od 2001. do 2002. i od 2008. do 2012. godine.

U pisanju monografije učestvovao je značajan broj istraživača iz Matematičkog instituta SANU. Direktor prof.dr Zoran Marković objasnio je primenu Cloud Computing-a u matematici.

O primeni Cloud Computing-a u učenju jezika, govorio je prof.dr Sreta Tanasić direktor Instituta za srpski jezik SANU.

Veliki doprinos pisanju monografije dali su nastavnici sa Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. Ovim povodom, zvanicama se obratio dekan FON-a prof.dr Milan Martić.

Jedno od poglavlja u kome je opisana uloga Cloud Computing-a u visokoškolskom obrazovanju izložila je jedan od autora monografije docent dr Zorica Bogdanović sa Fakulteta organizacionih nauka.

Embedded video cele promocije.

Video zapise na kojima govornici svečane promocije daju izjave za medije možete pogledati na Elab YouTube kanalu.

Slike sa promocije možete pogledati u okviru galerije.

Check Also

Radio Beograd: Merenje stresa

Prof. dr Aleksandra Labus govorila je za RTS o upotrebi IoT tehnologija u praćenju stresa. …