Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Katedra za elektronsko poslovanje

Home > Front page > Računarske mreže – 33 godine posle

Računarske mreže – 33 godine posle

Prof. dr Božidar Radenković održaće predavanje “Računarske mreže – 33 godine posle” – rimejk prvog predavanja iz predmeta Računarske mreže na Univerzitetu u Beogradu. Vreme i mesto: 12. februar 2019. u 14:15, nova svečana sala SANU Knez Mihajlova 36, I sprat.

Predavanje se održava povodom obležavanja 33 godine od prve nastave na  predmetu Računarske mreže, koje je održano na specijalističkim studijama  Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, u letnjem semestru 1985/86  godine. To je bila prva oficijalna nastava za ovaj predmet na  Univerzitetu u Beogradu. Tokom pripreme nastave i naučno-istraživačkog  rada koji je usledio, realizovana je 1987. godine prva TCP/IP računarska mreža Fakulteta organizacionih nauka, a 1991. godine je realizovana prva  Internet veza u Srbiji između Fakulteta organizacionih nauka i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Stečeno iskustvo bilo je osnova  za izradu projekta Akademske mreže Srbije 1992. godine i mreže  poslovno-tehnoloških informacija Republike Srbije (co.yu domen).  Infrastruktura za naučno istraživački rad na Fakultetu organizacionih nauka se od 1991. do 2007. godine koristila za administraciju tadašnjeg .yu domena. Prvi DNS server .yu internet domena bio je lociran na Fakultetu organizacionih nauka. Iz petnaestogodišenjeg naučno-istraživačkog iskustva u ovoj oblasti proistekle su poslediplomske specijalističke i magistarske studija za elektronsko poslovanje na FON-u koje su počele sa radom 2001. godine. Značajnu podršku naučno istražovačkom radu u ovoj oblasti dali su profesori Fakulteta organizacionih nauka prof.dr Pavle Pejović, prof.dr Branislav Lazarević i prof.dr Vidojko Ćirić, kojima je ovo predavanje i posvećeno.

Nakon predavanja, prof.dr Vidojko Ćirić, koji je 1986. godine bio rukovodilac specijalističkih studija na kojima je ovo predavanje održano i na čiju inicijativu je ovaj predmet uveden, izneće detalje vezane za specijalističke studije i nastavu na ovom predmetu.

Pozivnica za predavanja

Originalni slajdovi sa predavanja 

Check Also

Gostujuće predavanje – Blockchain primene u praksi

Bojan Panjević, ko-osnivač Decentralizers, services providera za razvoj decentralizovanih aplikacija i ko-osnivač video game startapa …